logo
home Wie zijn wij nieuwskalender fotos en filmpjes Lid worden websites

 

Wat is nu eigenlijk Natural Horsemanship ?

Bij natural horsemanship staat de relatie met je paard op de eerste plaats, niet de prestatie. De omgang met het paard gebeurt door middel van leiderschap, vertrouwen, respect, duidelijke communicatie (lichaamstaal!), en liefde voor het paard. Hiervoor is kennis van de paardentaal en kennis van de psychologie van het paard een must.

Natural Horsemanship is een filosofie van het werken met paarden waarbij gebruik wordt gemaakt van de instincten en kuddementaliteit van het paard. Voor het opbouwen van een relatie tussen mens en paard wordt gebruik gemaakt van methoden van communicatie die zijn ontleend aan observaties van paarden die in het wild leven. Het paard wordt door de mens benaderd op een soortgelijke wijze als paarden elkaar benaderen.

Natural horsemanship is dus geen discipline zoals dressuur, jumping, polo, eventing, ..., maar een manier van trainen van het paard waarbij een grondige basis wordt gelegd, zowel in het zadel als op de grond door middel van een goede communicatie en een goed leiderschap.Hierbij is het zeer belangrijk dat het zelfvertrouwen van het paard groeit naarmate de training vordert. Het paard wordt niet alleen fysisch getraind. De psyche van het paard wordt ook geoefend. Het paard wordt bepaalde verantwoordelijkheden aangeleerd. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat hij leert kijken waar hij loopt aan de losse teugel zodat hij niet constant moet gestuurd worden om geen ongelukken te veroorzaken.

 

 


 

Hierbij is het zeer belangrijk dat het zelfvertrouwen van het paard groeit naarmate de training vordert. Het paard wordt niet alleen fysisch getraind. De psyche van het paard wordt ook geoefend. Het paard wordt bepaalde verantwoordelijkheden aangeleerd. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat hij leert kijken waar hij loopt aan de losse teugel zodat hij niet constant moet gestuurd worden om geen ongelukken te veroorzaken.

Bij Natural Horsemanship wordt het paard zowel op de grond als in het zadel getraind . Eigenlijk komt het er op neer dat het paard alles op een zeer rustige, zelfzekere manier moet kunnen zonder een ruiter op zijn rug. Dit noemen we het grondwerk met het paard. Als hier de basis gelegd is, wordt tegelijkertijd de training in het zadel gestart, met losse teugel zonder bit. Dit is nodig om zowel het paard als de ruiter te trainen. Later kan je een bepaalde discipline kiezen, vb dressuur of jumping en zullen de prestaties niet op zich laten wachten omdat ruiter en paard mekaar perfect verstaan.

Verschillende manieren van Natural Horsemanship:

Er zijn verschillende methodes om je paard 'vriendelijk' te trainen:

TTEAM-TTOUCH van Linda Tellington Jones - ClickerTraining - Parelli Natural Horsemanship - Centered Riding - Mounty Roberts Methode - Klaus Hempfling Methode , en hier kunnen we nog wel even doorgaan.

Eigenlijk is de keuze van methode heel persoonlijk en het kan een combinatie van verschillende methodes worden.